piątek, 25 września 2015
Ekologiczna kawa – o co w niej chodzi?
Nietrudno zauważyć, że ostatnio zapanowała moda na bio żywność. Niektórzy chętnie się jej poddają, starannie wybierając każdy kupowany produkt i pieczołowicie układając jadłospis, inni natomiast uważają ją za przesadę. Gdzie w tym wszystkim miejsce na ekologiczną kawę? Czy jest wyłącznie fanaberią, czy rzeczywiście warto się o nią postarać?
Warto wiedzieć, że taka kawa zazwyczaj pochodzi z terenów wyżynnych lub górzystych, gdyż właśnie tam ma najlepsze warunki do rozwoju. Dojrzewa bez ingerencji jakichkolwiek środków chemicznych, a zbierana jest tradycyjnymi metodami. Jej dystrybucja często odbywa się zgodnie z zasadami fair trade.
No dobrze, ale co to dla nas znaczy? Czy powinniśmy zainwestować w ekologiczną kawę? Jak najbardziej, jeśli zależy nam na unikalnym, niezmąconym chemikaliami aromacie, a także, jeśli chcemy mieć pewność, że wszelkie walory zdrowotne napoju zostały zachowane. Pamiętajmy, że zdrowie jest czymś, w co zawsze warto inwestować!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ostatnio eko mam wrważenie zrobiło sie bardzo modne. Jednak są rzeczy w które warto zainwestowac kasą zeby być zdrowym i cieszyć sie smakiem
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że istnieje taka kawa :)
OdpowiedzUsuń