piątek, 14 sierpnia 2015

Trzy wskazówki na temat wyboru kawy


W naszym kraju kultura picia kawy dopiero się rozwija. Powstają nowe kawiarnie, coraz większą popularnością cieszą się mistrzostwa baristów, z których najlepsi mogą pochwalić się popularnością na całym świecie. Co więcej, stopniowo docierają do nas nowe receptury i unikalne sposoby parzenia. To wszystko rozgrywa się jednak głównie w zamkniętym kręgu pasjonatów. A jak to wszystko przekłada się na domowe życie codzienne, a inaczej mówiąc – jak kupować kawę, aby jej smak korespondował z tym, czym możemy delektować się w kawiarni?



1. Nie sugeruj się ceną
 Po pierwsze, pamiętaj, że ani najtańsza, ani najdroższa kawa na półce sklepowej prawdopodobnie nie będzie najlepszym wyborem. Ta pierwsza zapewne nie będzie miała najlepszego składu, natomiast ta druga może zawdzięczać wyższą cenę wyłącznie marketingowi. Tak, jak w przypadku innych produktów powinieneś patrzeć przede wszystkim na skład. Jeśli chodzi o kawę, liczy się także pochodzenie mieszanki, zgodnie z preferencjami możesz dobrać też aromat.

2. Zwróć uwagę na to gdzie kupujesz kawę
 Jeśli możesz sobie na to pozwolić, rozważnie wybierz miejsce, w którym zrobisz kawowe zakupy. Dyskont niekoniecznie jest miejscem, gdzie znajdziesz idealną mieszankę. Możesz za to nabyć taką w zaprzyjaźnionej kawiarni albo w specjalnym sklepie z kawą i herbatą. Chodzi nie tylko o to, że wybór będzie większy, ale także o to, że mieszanki będą przygotowane staranniej, a wykwalifikowany sprzedawca pomoże ci dokonać wyboru.

3. Pamiętaj, że mieszanka to nie wszystko
 Na koniec musimy dodać, że każdy poradnik dotyczący tego jak kupować kawę powinien zwracać uwagę na to, że kawa to nie wszystko. Równie istotny jest sposób przygotowania i dodatki. Oczywiście, jeśli jesteś w stanie zainwestować w dobry ekspres – nie ma lepszego sposobu na poprawienie smaku poprawy kawy. Ale na początek wystarczy, że zaopatrzysz się w kawiarkę czy frenchpress. Jeśli pijesz kawę z mlekiem pamiętaj też, że na jej smak można wpłynąć zmieniając rodzaj mleka – my polecamy opcję migdałową.

Smacznego!

1 komentarz: