piątek, 7 sierpnia 2015

Korzyści płynące z picia ekologicznej kawy


Od małego wpajano nam, że kawa to napój niezdrowy, a nawyk jej codziennego picia uważano za ohydne przyzwyczajenie, które jest kulą u nogi dorosłego człowieka. Ostatnio coraz częściej zwraca się jednak uwagę na zdrowotne walory małej czarnej. Pamiętajcie tylko, że szukać należy ich głównie w mieszankach kawy ekologicznej, jako że powstały one bez środków chemicznych, w optymalnych dla siebie warunkach!



A co należy do tych zalet? Przede wszystkim, co zaskakujące, picie umiarkowanych ilości tego napoju ma zapobiegać nadciśnieniu, chorobie wieńcowej i innym schorzeniom układu krążenia. Zaskoczeni? Pewnie tak, skoro całe życie słyszeliśmy, że właśnie one najbardziej przez tą „używkę” ucierpią.

Kawa miała być też toksyczna dla wątroby, a tymczasem… chroni przed jej marskością. A dodatkowo może pomóc uporać się z uciążliwymi zaparciami (pamiętaj jednak, że pita w zbyt dużych ilościach będzie miała efekt przeczyszczający).

Okazuje się więc, że rozsądne dawkowanie tego napoju może ochronić najważniejsze z naszych narządów. Warto więc pobiec do sklepu po ekologiczną kawę nie tylko ze względu na jej wspaniały smak!

1 komentarz:

  1. Nie piję kawy często, a ekologicznej to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń