piątek, 18 września 2015

Jak przygotować perfekcyjne śniadanie na wynos?


Nie każdy może pozwolić sobie na luksus zjedzenia śniadania w domowym zaciszu. Nie znaczy to jednak, że musimy rezygnować z pełnowartościowego posiłku. Wystarczy, że spakujemy ulubioną zdrową potrawę do szczelnie zamykanego pojemnika, a całość uzupełnimy kawą na wynos. 



Oczywiście najprostszym i najszybszym rozwiązaniem będą kanapki. Pamiętaj jednak, aby pszenną bułkę zastąpić pełnoziarnistym chlebem, a ulubiony twarożek czy wędlinę uzupełnić sporą ilością warzyw. Nasza rada: masło zastąp oliwą z oliwek albo olejem kokosowym.

Inny pomysł to szybka owsianka. Dodaj do niej sezonowe lub mrożone owoce, a także garść ulubionych orzechów. Całość zalej mlekiem roślinnym albo jogurtem naturalnym. A jeśli danego dnia potrzebujesz poprawić sobie humor, pozwól sobie na odrobinę startej czekolady.

Rzecz jasna w idealnym zestawie śniadaniowym nie może zabraknąć kawy na wynos. W kubku termicznym zmieszaj ją z podgrzanym mlekiem i przyprawami korzennymi, a zapewnisz sobie pobudzenie na cały dzień. A jeśli dodatkowo chcesz się orzeźwić – przygotuj napój na kostkach lodu. Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ja jeszcze zaproponuję przygotowanie czegoś dnia poprzedniego, na przykład upieczenia warzywnych albo pełnoziarnistych muffin :) Z powodzeniem sprawdza się w lunchboxie, podobnie jak sałatki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam uwielbiam tosty z chleba razowego, szpinakiem i serem kozim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. masło dobrej jakości nie jest takie złe :) wręcz przeciwnie :D
    ja uwielbiam kanapki z razowca z twarożkiem, miodem rzepakowym i masłem orzechowym

    OdpowiedzUsuń
  4. Śniadanko idealne na sobotnie i niedzielne poranki ;) A do pracy można rzeczywiście brać coś dobrego, a po pracy już do siłowni i ćwiczymy na przyrządach gimnastycznych :) Tym sposobem mamy dobre jeszcze godzinki do wykorzystania z rodzinką :)

    OdpowiedzUsuń